Ласкаво просимо, трон наразі вільний
04
липня 2017 О 15:02
229
Сніданок з Дмитром Ходацьким. Панцанелла

Літо – особлива пора року для усіх, а для тих, хто любить готувати, удвічі особлива. Свіжі фрукти та овочі, ароматні трави, ягоди, гриби, свіже повітря - все це якнайкраще сприяє натхненню, завдяки якому на вашій кухні будуть народжуватися кулінарні шедеври.

Хочу  Вам показати легкий спосіб зробити щось просте і швидке, забувши про складні страви і занурившись у магію справжніх літніх смаків і свіжих ароматів. Панцанелла (Panzanella) — це салат з овочів і хліба родом з провінції Тоскана. Панцанелла була звичною стравою у бідних італійських селян. Зазвичай в сільських будинках хліб пекли раз на тиждень і черствий хліб треба було якось використати. Так і з’явився цей салат з овочів, зелені, оливкової олії і, звичайно ж, злегка засохлого хліба.

 

Найважливішим в цьому салаті є смак хліба, який повинен просочитися заправкою з соку помідорів і олії, зберігаючи при цьому невелику черствість. Решта інгредієнтів дуже варіюється в залежності від регіону Італії (хоча родом салат з Тоскани), так і фантазії кулінарів. Флорентійська панцанелла не обходиться без огірків, ліворнська - без анчоусів, а в сієнську часто додають базилік. У сучасних трактуваннях можна знайти такі приклади, як панцанелла з кавуном і фетою або камамбером і артишоками. Іноді її подають навіть, як аналог іспанського гаспачо - у вигляді супу з перетертих помідорів.

Інгредієнти:

  • Помідори чері 6 шт.
  • Огірок 2 шт.
  • Перець 1 шт.
  • Оливки  без кісточок  7-10 шт.
  • Цибуля – 10 півкілець
  • Базилік – 7-9 листів
  • Сир фета 100 г.
  • Сіль, перець за смаком
  • Хліб білий – 3-4 шматки
  • Часник – 4 зубчика
  • Сушене орегано 1 ч.л.
  • Діжонська гірчиця – ½ ч.л.
  • Винний оцет – 4 ст. л.
  • Оливкова олія – 10-12 ст. л.

Готуємо:

  1. Хліб нарізаємо кубиками, освіжаємо бризками оливкової олії, підсушуємо у духовці та відправляємо у салатник
  2. Помідори ріжемо навпіл, огірки та перець великими шматочками, цибулю тонкими півкільцями, викладаємо в салатник, додаємо оливки та листя базиліку
  3. Змішуємо вичавлений часник, орегано, гірчицю, винний оцет, оливкову олію, сіль та свіжомелений чорний перець
  4. Виливаємо в салатник та злегка мішаємо
  5. Через 15 хв подаємо до столу та додаємо фету

Усе настільки смачно, що так і хочеться опинитися в базиліково-руколових краях, сидіти на сонці, вимочувати підсохлий хліб в часниково-оливковій олії і радіти простим речам.

 

Дмитро Ходацький
Автор:
Дмитро Ходацький
comments powered by HyperComments