Ласкаво просимо, трон наразі вільний
04
квітня 2017 О 10:50
272
Сніданок з Дмитром Ходацьким. Салат із листя кульбаби

Настав сезон готувати та їсти салати із кульбаби. Листочки тільки вилізли із землі, ще зовсім ніжні та не мають гіркого присмаку. Кульбаба надзвичайно багата вітаміном С, вітамінами групи В, бета-каротином, практично повним набором мікроелементів. За вмістом кальцію і заліза кульбаба залишила позаду навіть шпинат.  У Франції цю рослину розводять як салатну культуру. Кульбабу можна знайти практично повсюди. Тому пропоную оволодіти мистецтвом готувати їжу з кульбаби. Смачно та екзотично, підкорить будь-якого гурмана. Якщо під рукою немає кульбаби, завжди маєте достойну заміну – руккола або ж цикорій, теж не погано.

Інгредієнти:

  • листя кульбаби
  • яйце
  • олія оливкова 3 ст.л.
  • бальзамічний оцет 1 ст.л.
  • мед (кленовий сироп) 1 ч.л.
  • волоський горіх (кедрові горішки)
  • сіль
  • чорний перець
  1. Для того, щоб у листі не було неприємної гіркоти, покладемо його на 30 хв у холодну підсолену воду. Хоча гіркота і є найбільш корисною у кульбабі.
  2. Яйце-пашот неймовірно швидко та легко приготувати! Головне, щоб яйця були максимально свіжими, тоді білок не розійдеться, а гарно охопить жовток мішечком.  І ще одне, яйце краще розбити в горнятко або іншу невелику посудину – так буде зручніше опускати його у воду. Для приготування яєць пашот доведіть воду до кипіння,  інтенсивно перемішуючи, утворіть воронку. Опустіть звільнене від шкаралупи яйце, варіть 3-3,5 хв. За цей час білок має повністю схопитися, а жовток залишитися рідким. Дістали шумівкою і усе – пашот готовий!
  3. Для соусу змішуємо олію, оцет, мед, сіль та перець. На тарілку викладаємо сухе листя кульбаби, поливаємо соусом. Зверху викладаємо яйце, прикрашаємо горіхами та свіжозмеленим ароматним чорним перцем, сідаємо до столу.

 

На друге - рецепт радості серед сірих буднів, Рей Бредбері "Кульбабове вино" - спіймане і закорковане в пляшці літо. Кожен рядок, кожне слово в рядку створює атмосферу спекотного літа. Від цієї книги заряджаєшся позитивними емоціями на місяць вперед. Читати найкраще взимку або навесні, але не влітку, просто повірте коли вірите у магію. У Вас залишиться солодкуватий післясмак, який, напевно, схожий на кульбабове вино. Тільки у мене є єдине побажання: будь ласка, смакуйте цей твір, живіть у ньому, дозуйте його, відчувайте кожну думку. У Ваших руках - концентрація щастя, а щастя теж може бути забагато.

Дмитро Ходацький
Автор:
Дмитро Ходацький
comments powered by HyperComments