Ласкаво просимо, трон наразі вільний
21
лютого 2018 О 17:06
512
Сир - смаколик для гурманів!

Культура смакування вишуканими сирами зародилася давно і нині це не просто тоненька шайбочка голандського на бутерброді з ковбасою, а справжні ласощі для поціновувачів власне сиру, приємної компанії та невимушеності буття. Розмаїття сирів вражає: смаками, ароматами, консистенцією, кольорами тощо. Аби вдало підібрати сир до свого столу пропонуємо вам короткий огляд найцікавіших та найоригінальніших сирів Європи! Тож, давайте розбиратися, що і з чим смакує та гармоніює.

Гауда - найбільш відомий голандський сир. Він має м'який, вершковий смак та досить щільну структуру, його жирність складає 48-50% і цей сир дуже широко використовують у кулінарії. З "віком" гауда змінює свій ніжний вершковий смак на більш насичений, а жовтий колір м'якоті стає майже оранжевим, подекуди навіть світло-коричневим. З кожним тижнем витримки сир стає більш гострим на смак. Фермерський сир гауда або Boerenkaas Kaas готують виключно з непастеризованого молока.

Вважається, що найкраще сир розкривається, якщо зігріти його до кімнатної температури, а максимальну користь від нього можна взяти, коли скуштувати сир вранці, до 11 години. У цю пору відбувається найбільше засвоєння корисних речовин із сиру. Тож, гауда - найкращий сир до сніданку! 

Пармезан або ж, як кажуть італійці Parmigiano Reggiano - це твердий сир, що відрізняється крихкою зернистою структурою. Він носить горде звання короля сирів уже багато століть. Цікаво, що правил приготування цього сиру дотримуються уже понад 800 років. Терміни дозрівання сиру пармезан можуть тривати роками. Справжній сир цього сорту можна зберігати в холодильнику кілька місяців, а в морозильній камері набагато довше. 

Зазвичай пармезан відламують шматочками спеціальним ножем із круглою ручкою, адже через те, що він крихкий нарізати його практично неможливо. Ще прийнято цей сир натирати на тертку й посипати ним майже усі різновиди пасти й різотто, а ще піццу й деякі салати. Пармезан має приємний солодкуватий смак і насичений жовтий колір. Напевно кожен поважаючий себе італієць має у своїх стратегічних запасах пармезан, адже цей сир направду універсальний і неймовірно смачний!

Горгонзола - це італійський "родич" французького рокфору. Вони обидва вважаються найстарішими сирами з пліснявою. Горгонзола - це солом'яно-білий м'який сир із зеленкуватими вкрапленнями, вершковим смаком та специфічним ароматом. Розрізняють два види цього сиру: Gorgonzola Dolce - молодий м'який сир, пронизаний прожилками блакитної плісняви; та Gorgonzola Piccante - більш щільний сир, з більшою кількістю прожилок плісняви, пряним смаком та більш глибоким ароматом. Горгонзола - "живий" сир, тобто його дозрівання практично не закінчується, тому рекомендують купувати сиру стільки, скільки можна з'їсти за короткий проміжок часу. До цього сиру рекомендують міцні, десертні червоні вина, або ж насичені сухі білі. А ще рекомендують вести теплі бесіди у чудовій компанії друзів чи близьких, життя таке бурхливе й динамічне, то чому б не додати йому трохи приємних моментів.

Брі. Назва цього м'якого столового сиру походить від одноіменної французької провінції, розташованої неподалік Парижу, де його вперше приготували. Ароматний і ніжний брі вважається одним із найбільш давніх та найбільш відомих сирів Франції. Брі здатен облагородити будь-яку страву; залежно від термінів дозрівання та різновиду його смак варіюється від грибного до фруктового. Брі та фрукти - це взагалі ідеальне поєднання. До цього сиру можна подавати легкі червоні вина, а до більш зрілих сирів - більш сильні вина.  Також чудово він поєднується з білими винами. Якщо ж ви не є прихильноком "міцних" сирів, брі (лиш посмакуйте слово!) вам неодмінно сподобається, за свою ніжність і "французькість".

Камбоцола - це німецький коров'ячий сир з пліснявою, виробники якого зуміли поєднати риси французьких м'яких сирів та італійської горгонзоли. Цей сир з блакитною пліснявою почали виробляти зовсім нещодавно - у 1970-х роках. Його унікальність не лише у смаку, але й у зовнішньому вигляді. Сирне тіло камбоцоли вкриває біла пліснява, а на зрізі можна побачити блакитну. Смак схожий із камамбером, але завдяки плісняві він більш насичений і гострий. До цього сиру найкраще подавати фрукти: дині, груші, виноград. Щоб повною мірою насолодитися смаком камбоцоли цей сир рекомендують викласти на тарілку за годину до подачі на стіл. Але впродовж цієї години варто пильнувати тарілку, аби там бодай щось залишилося до приходу гостей!

Цуркан - український твердий овечий сир. Цуркан має тверду "миту" скоринку, крихку, розсипчасту текстуру, з гострим ароматом. Гарно пасує до сирної тарілки в моно-стилі, коли подається лише один сир, але у різних формах (кубики, слайси, шматочки). До цього сиру пасує молоде червоне вино, або ж біле сухе, також він гарно поєднується із сиров'яленим м'ясом та фруктами. Тож застеляйте стіл скатертиною, діставайте келихи під вино і смакуйте на здоров'я!

Сир цуркан виготовляють у маленькій сироварні сімейного типу "Козуля", що на Львівщині. Власне ця сироварня уже має доволі гарний асортимент, тож можна скуштувати й інших смаколиків. 

Сир - це унікальний продукт і його різновидів так багато, що й не злічити. Приємно, що нині ми маємо змогу куштувати найрізноманітніші сири і з Франції, і з Італії, і з Німеччини та Голандії, а тепер і з України. Смакуйте, насолоджуйтеся і, як-то кажуть, якщо у вашому житті траплятиметься пліснява - нехай це буде тільки благородна цвіль благородних сирів!

Смачного!
 

У статті використано джерела:

http://italy4.me, http://cheesemandry.com, https://kylinariya.com.ua

 

 

 

 

Мирослава Кошка
Автор:
Мирослава Кошка
comments powered by HyperComments