Ласкаво просимо, трон наразі вільний
17
квітня 2014 О 3:03
276
Випікаємо Великодню пасочку!

З чим  у вас асоціюється свято Великодня? Для мене,
особисто, це весна – тепла,
сонячна, генеральне прибирання помешкання, запах пасочок, крашанки, смаколики
на столі та нічна служба в церкві….

А ще з дитинства
пам’ятаю, як бабуся моя пекла паски. То був особливий день, на який не
планувалася більше ніяка робота, з самого раночку на столі вже стояло борошно,
дріжджі, родзинки, десятки яєць, масло. Ретельно закривалися кватирки, щоб
уникнути протягів, а онуків просили не відволікати бабусю від дуже важливої
справи. Для мене це було велике таїнство: робилася опара, потім тісто
обов’язково ставилося в тепле місце й визрівало там на подушці, прикрите новим
рушником… Далі тісто місилося довго і ретельно. І тільки після обіду робилися
колобочки і розкладалися у форми. Найбільше я любила прикрашати вже готові
пасочки збитими білками з цукром і посипати кольоровими посипочками. То було
моє дитинство. А тепер я сама печу хліб святий і тішусь, коли пасочки вдаються,
і мої рідні смакують ними за святковим столом.


Отож, поділюсь з
вами рецептом, яким я користуюсь. На перший погляд, він може здатися дуже
довгим і трудомістким, проте воно того варто!

На 4 пасочки
вагою 500г кожна нам потрібно:

1 кг борошна вищого ґатунку

70 г свіжих дріжджів

300 мл молока

10 жовтків

350 г цукру

200 г вершкового масла

100 г родзинок

2 столові ложки
коньяку

3 чайні ложки
цедри лимону

4 чайні ложки
ванільного цукру

Дрібка солі


  • Дріжджі
    розвести в 150 мл теплого молока, змішати зі 100 г борошна і залишити на
    10 хвилин.
  • 150
    мл молока закип’ятити і в киплячому молоці заварити 100 г борошна, швидко
    помішуючи дерев’яною лопаточкою для отримання еластичної маси.
  • З’єднати
    ці дві суміші і залишити в теплому місці на 1 годину.
  • Приготувати
    яєчну заливку: жовтки розтерти з цукром і сіллю до білого кольору.
  • Половину
    заливки влити в опару, додати 250г борошна, гарненько вимісити і залишити ще на
    1 годину.
  • Долити
    до тіста решту заливки, додати ще 500г борошна і місити тісто до тих пір, поки
    не буде відставати від рук.
  • В
    тісто поступово влити розтоплене вершкове масло, вимісити (ось цей момент буде
    найважчим). Потім коли тісто стане м’яким від жирів, додати ванільний цукор,
    цедру, коньяк і дати тісту знову підійти (1 -1,5 години)
  • Потім
    додати до тіста родзинки пересипані борошном і дати тісту підійти втретє.
    (мінімум годинку, тут все залежить від активності дріжджів і температури
    повітря на кухні)
  • Розкладаємо
    тісто у форми (не більше половини об’єму). Я зазвичай купую гарні паперові форми
    для пасок, які служать не лише ємкістю для тіста, але й декором вже для готових
    виробів. І залишаємо ще на годинку, щоб тісто піднялося. Ставимо форми у
    розігріту до 180 градусів духовку і печемо 50-60 хвилин в залежності від
    розміру пасок і потужності вашої духовки.
  • Дістаємо
    готові пасочки. Ставимо їх на решітку і даємо вихолонути.

Далі готуємо декор. 2 білки збиваємо міксером з дрібкою солі до густої
піни, потім поступово додаємо 250г цукру продовжуємо збивати до піків. Холодні
паски покриваємо глазур’ю і посипаємо різнокольоровими
зірочками-квіточками-листочками!

Смакуйте на здоров’я! 

Дитячими спогадами та кулінарними секретиками з вами ділилася Наташа Ройко


Мирослава Кошка
Автор:
Мирослава Кошка
comments powered by HyperComments